- Kiraz Kiraz ilçesi, İzmir’e 140 km uzaklıkta yer alan, denize kıyısı bulunmayan, tarihi yapıtlar ile dolu bir bölgedir. Gezmeye doyamayacağınız bir yer olan Kiraz ilçesi, doğal güzellikleri ile de ilgi gören bir yerdir.
Contents
- 1 Izmir kiraz Neyi Meşhur?
- 2 Izmir kiraz ne zaman ilçe oldu?
- 3 Izmir kiraz ismi nereden gelir?
- 4 Kiraz hangi ilde meşhur?
- 5 Kirazın ana vatanı neresi?
- 6 Kiraz da kaç köy var?
- 7 Kiraz ne zaman bulundu?
- 8 Kiraz dünyaya nereden yayıldı?
- 9 Kiraz ve vişne arasındaki fark nedir?
- 10 Şeftali nerede var?
- 11 Izmirde hangi uygarlıklar yaşamıştır?
- 12 Kiraz ağacına ne zaman su verilir?
Izmir kiraz Neyi Meşhur?
Kiraz ‘ın Neyi Meşhur? Kiraz, aslen tarımcılığı ve bağcılığı ile meşhurdur. İlçenin, özellikle de meyve bahçeleri ünlüdür. Bunu yanı sıra Kiraz ‘ın dağlık noktalarda bulunan köylerinde bağcılığın coğrafi sebeplerden ötürü yeterince gelişkin olmadığı notunu da düşelim.
Izmir kiraz ne zaman ilçe oldu?
İlçemiz, 18.06.1947 tarih ve 6635 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 11.06.1947 tarih ve 5071 sayılı “Yeniden 15 İlçe Kurulması Hakkında Kanun’ la 01.01.1948 yılından geçerli olmak üzere İzmir İline bağlı Kiraz ilçesi olarak kabul edilmiştir.
Izmir kiraz ismi nereden gelir?
1426 tarihinde Osmanlı Devleti topraklarına katılan Keles/ Kiraz yöresine, ilk defa Türkçe bir isim verilmiştir. Osmanlı döneminde, “Güzel yer” anlamına gelen, “Keles” ismi Kiraz ‘a verilen ilk Türkçe isimdir.
Kiraz hangi ilde meşhur?
Kiraz yetiştirme en çok Türkiye’de Marmara, Orta Anadolu ve İç Ege Bölgesinde yetişir. Kiraz günümüzde tüm ülke genelinde nerdeyse yetiştirilmektedir. Kiraz özellikle en iyi Isparta, Manisa, Afyon, İzmir ve Bursa illerinde yetişmektedir.
Kirazın ana vatanı neresi?
KİRAZIN ANAVATANI ” Kiraz’ın anavatanı” Giresun’dur.
Kiraz da kaç köy var?
Toplam 52 köy bulunmaktadır.
Kiraz ne zaman bulundu?
Küçük Menderes Havzasında (Yani Keles/ Kiraz yöresinde de) insanlık kültürü M.Ö. 6500 ya da 6000’li yıllarda Erken Neolitik Dönemde başladığı anlaşılmaktadır.
Kiraz dünyaya nereden yayıldı?
M.Ö. 74 yılında Romalı komutan Lucullus Doğu Karadeniz bölgesine yaptığı seferde batıda bilinmeyen yabani kiraz ağaçlarını görmüş ve Roma’ya geri dönerken kiraz fidanları götürmüştür.Böylece kiraz buradan tüm dünyaya yayılmıştır.
Kiraz ve vişne arasındaki fark nedir?
Vişne daha ekşi bir lezzete sahiptir; kiraz ise daha tatlı bir lezzete sahiptir. Vişne daha düşük bir şeker oranına sahiptir. Dolayısı ile hem daha ekşi hem de kalorisi daha azdır. Kiraz ise daha tatlı bir lezzete sahip olduğundan daha yüksek bir kaloriye sahiptir, dikkatli tüketilmesi gerekir.
Şeftali nerede var?
İran, Yunanistan, Hindistan, Türkiye ve Şili de en çok şeftali üreten ülkeler arasında yer alıyor. Şeftali Türkiye’de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemizde dört mevsimin yaşanması şeftali üretiminin artmasını sağlamıştır. Marmara Bölgesinde yer alan Bursa, en fazla şeftali yetiştirilen ilimizdir.
Izmirde hangi uygarlıklar yaşamıştır?
“Ege’nin İncisi” olarak görülen İzmir şehrinin kültür tarihi, prehistorik dönem dışında sırasıyla Hititler, İonlar, Lidyalılar, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılara kadar çok değişik halkların uygarlığına tanıklık etmiş, bu dönemlere ait bıraktıkları eserlerin büyük bir kısmı şimdi İzmir Arkeoloji
Kiraz ağacına ne zaman su verilir?
Genel olarak 10-15 günde bir defa sulanması yeterli olacaktır. Kışın iklimin çok kurak gitmediği bölgelerde sulama yapılmasına gerek yoktur. Bir fidanının su ihtiyacını ağaç yaşı*20-25 litre olduğunu unutmamak gerekir.